NEIPA eli New England IPA on mehumaisen herkullinen oluttyyli, jossa perinteisen IPA-oluen katkeruuden sijaan korostuu humalan sitrusmainen ja greippinen aromi.  NEIPA-oluet ovat voimakkaasti sameita ja suutuntumaltaan hieman paksujakin, muistuttaen hieman täysmehuja. Tälle oluttyylille on tyypillistä helppo juotavuus ja raikkaus, joten monet IPA-oluita liian katkerana pitävät tykästyvät nimenomaan NEIPA-oluisiin.

Oluttyyli on kotoisin nimensä mukaan Yhdysvalloista, New Englandin alueelta mutta on nyt levinnyt ympäri maailmaa.  Myös eurooppalaiset pienpanimot ovat innostuneet panemaan NEIPA-oluita.

Tiesitkö? Joskus NEIPA-oluen yhteydessä käytetään termiä DDH, joka tarkoittaa Double Dry-Hopped eli tuplakuivahumaloitu. Tätä termiä käytetään myös muiden IPA-oluiden yhteydessä, mutta koska NEIPA-oluessa korostuu nimenomaan nk. kuivahumalointi eli humalan lisäämisen käymisessä, jolloin aromit korostuvat, niin termi on yleinen nimenomaan NEIPA-oluissa.

Tanskalaisen Amager-panimon The Bastard Princess Double Dry-Hopped India Pale Ale on kellertävä, voimakkaasti samea ja sitrusmaisen tuoksuva NEIPA-henkinen IPA. Oluessa maistuu hienoinen sitrusmarmeladin vivahdus ja aprikoosin hedelmäisyys. Tämä olut on helpostijuotava ja sopii hyvin vaikka kermaisen kanaruuan kanssa tai carbonara-pastan seuraksi.

Amager The Bastard Princess Double Dry-Hopped India Pale Ale 6% / 50 EBU / 0,33 l Plo

amager-the-bastard-princess-double-dry-hopped-india-pale-ale.jpg

Hollantilainen Uiltje -panimo on tuonut maistettavaksi kaksikin hauskaa sameaa NEIPA-henkistä IPA-olutta.

Dr. Raptor Imperial IPA on karamellimaisen värinen, samea IPA-olut, jonka tuoksussa on miellyttävä greipin aromi. Oluen maku on jämäkästi humalainen sekä hedelmäinen, ja siinä tuntuu pieni karamellimaltaisuus.  Olut on nautinto sekä katkerien IPA-oluiden ystäville sekä sameista NEIPA -oluista pitäville.  Mukavasti tämä olut sopii myös nyhtöpossun tai juustoisen kasvisgratiinin seuraan.

Uiltje Dr. Raptor Imperial IPA 9,2% / 76 ECU / 0,33 l plo

uiltje-dr-raptor-imperial-ipa.jpg

Uiltjen Mosaic Mammoth -oluessa maistuu sitrus, hennolla valkopippurivivahteella. Oluen maku on maltainen sekä hedelmäinen ja väri kauniin kullankeltaisen samea. Mosaic Mammoth  -olut sopii erinomaisesti toffeen tai kermaisen bataattikeiton kanssa. Kokeile myös avokadoleivän kera!

Uiltjen Mosaic Mammoth 8% / 65 EBU / 0,33 l plo

uiltje-mosaic-mammoth

Kaikki nämä nyt Alkon valikoimissa!